PCOS, minden, amit érdemes tudni róla

  PCOS, minden, amit érdemes tudni róla

  PCOS, minden, amit érdemes tudni róla 1024 683 Bee-Well méhpempő kapszula

  A nők tizede, ezen belül a termékenységi gondokkal küzdő nők egyharmada PCOS-sel, vagyis policisztás ovárium (petefészek) szindrómával (vagy Stein-Leventhal szindróma) küzd. A PCOS alapvetően belgyógyászati-endokrinológiai probléma, egy az egész szervezet érintő tünetegyüttes, amely során a női szervezetben túlteng az androgénnek nevezett férfi nemi hormon, ezáltal a petefészkek körül egy vastag burok képződik, ami megakadályozza, hogy a petefészek által létrehozott petesejt kilökődjön a petefészekből.

  Méhpempő PCOS

  A petesejt megreked a petefészket körülvevő bevonatban és ezen petesejtek maradványaiból 2-8 milliméter átmerőjű ciszták képződnek, amelyek körbeveszik a petefészket, ezáltal tovább nehezítve az érett petesejt útját a megtermékenyülés felé. Nincs két ugyanolyan PCOS-es beteg, sajnos a tünetek és a laboratóriumi leletek is nagyon sokszínűek lehetnek, ezért a pontos diagnózis felállításához endokrinológiai és nőgyógyászati vizsgálatok szükségesek.

  A PCOS kialakulásának pontos okát az orvostudomány a mai napig nem ismeri, genetikai tényezőkre, környezeti hatásokra (stressz), mozgásszegény életmódra, túlsúlyra gyanakszik.

  Milyen tünetei vannak a PCOS-nek?

  • Fokozott szőrnövekedés nemcsak a végtagokon, hanem a mellkason és az arcon is,
  • Férfias kopaszodás, a haj elvékonyodása, ritkulása,
  • Erősen pattanásos bőr,
   Nyakon vagy hónaljban megjelenő barnás elszíneződés,
  • PCOS betegek 33%-a túlsúllyal küzd, főleg a hasra lokalizálódó,
  • Rendszertelen vagy ritkább menstruáció (évi 9 vagy ennél kevesebb),
  • Emelkedett inzulinszint a vérben (édesség iránti fokozott vágy),
  • Cukor- és anyagcserezavarok,
  • IR, inzulinrezisztencia
  • Terméketlenség,
  • Pszichés tünetek: indokolatlan hangulatváltozás, idegesség, depresszió, alvászavar.

  A felsorolt tünetek nem egyszerre és nem mindenkinél jelentkeznek, szinte minden életszakaszban más panaszokat okoz, ezért fontos az alapos kivizsgálás. A panaszok általában serdülőkörban kezdődnek, de a fogamzásgátló tabletták használata a tünetek jelentkezését kitolja a huszas évek közepére-végére.

  PCOS hatása a termékenységre

  A PCOS-ben szenvedő hölgyeknél a menstruációs ciklus rendszertelenné válik vagy teljesen kimarad, egyes esetekben erős görcsök kisérik a tisztulást illetve a vérzés a normálistól erősebb vagy tovább tart. Általában a rendszertelen ciklus illetve a tervezett terhesség elmaradása szokott lenni a fő tünet, ami alapján felkeresik a hölgyek az orvosukat.

  A már teherbe esett hölgyek 30-50%-nál az első trimeszterben vetélés történhet.

  A PCOS-hez szorosan kapcsolódik az inzulin-rezisztencia (IR), ami könnyen cukorbeteséghez vezethez (ez főleg az elhízott hölgyeknél jellemző). Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk, amikor az inzulint felvevő receptorok érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, ezért a hasnyálmirigy elkezdi túltermelni az inzulint. Ez az állapot tünetmentes (mert a vércukorszint még normális értéket mutat egy vérvételnél a megemelkedett inzulin szint miatt), viszont a túlzott inzulin termelésben kimerül a hasnyálmirigy, így egy idő után az inzulin termelés lelassul, extrém esetben pedig teljesen meg is szűnik. Ekkor beszélünk cukorbetegségről.

  A petefészkekben is nagy számban találhatók inzulin receptorok, amik, ha nem megfelelő módon reagálnak az inzulinra, menstruációs zavarokat okoznak és akadályozzák a peteérést. Az inzulin rezisztencia miatt ugyanis a hasnyálmirigy több inzulint termel, ami stimulálja a petefészek inzulin receptorainak férfi nemi hormon termelését, amely miatt megáll a tüszőérés, és kialakul az ultrahangon a PCOS jellegzetes kórképe. A petesejt egyre növekvő tesztoszteron termelése tovább rontja az FSH hormon kiválasztást, emiatt a petefészek fokozatosan degenerálódik, ciszták alakulnak ki.

  A PCOS-es hölgyeknél nagyon sok esetben 40 éves korukra már kialakul a cukorbetegség, közel 30-40%-uk pedig a cukorbetegség előszobájában van (IR, IGT, IFG).

  A policisztás ovárium szindróma kezelése

  A PCOS-re nincs egy konkrét gyógyszer, amely megoldja a problémát, hanem több szakma együttműködése révén oldható meg, főleg inkább a tünetek enyhítése. A gyógyszeres kezelés esetén az inzulinrezisztenciát célozzák meg, és kb. 3-6 hónap után jelentkezik az első spontán vérzés és indul meg a fogyás, de az egész kezelés alapja az étkezés rendbe tétele:

  • finomított szénhidrátbevitel csökkentése (cukor- és keményítőtartalmú ételek, pl. gabona- és kenyérfélék, tészták), amit összetett szénhidrátokkal (zöldségek) lehet pótolni,
  • rendszeres, kis mennyiségű étkezések,
  • rendszeres testmozgás (mozgásterápia, Aviva torna) segít a szervezetnek, hogy hatékonyan használja fel az inzulint,
  • mindezek eredményeképpen létrejövő fogyás csökkenti az inzulinrezisztenciát és a férfi homon termelést is,
  • az inzulintszint csökkenésével szabályossá válhat a menstruációs ciklus,
  • gyógyszeres kezelés (szükség esetén, csak kiegészítő kezelésként).

  PCOS esetén az étrend alacsony glikémiás indexű ételekből kell, hogy álljon, hasonlóan a cukorbeteg diétához, vagyis meghatározott minőségű és mennyiségű szénhidrátok fogyasztásából.

  Miért van pozitív hatással a BEE FERTILE kapszula a női hormonháztartásra és hogyan csökkentheti a PCO-szindróma negatív hatásait?

  Az orvosok PCOS esetén a következő táplálékkiegészítőket szokták javasolni:

  • myo-inozitol
  • folsav (B9-vitamin)
  • D-vitamin

  A BEE FERTILE egyik fő összetevője a méhpempőn kívül a Myo-inositol és D-Chiro-inositol keveréke, amelyek természetes alapú B-vitamin származékok, és amelyek jótékony hatással lehetnek az inzulin felvételre és erősíthetik a petefészkek műdödését és az ovulációt.

  Rengeteg tanulmány foglalkozik a Myo-inositol pozitív hatásával, de a legújabb kutatások szerint kétfajta inositol kombinációja a leghatásosabb a PCOS kezelésére. A Gynecologycal Endocrinolocy 2014-es tanulmánya rámutatott, hogy míg a Myo-inositol a petefészkek metabolizmus-profilját és működését javította a D-Chiro-Inositol az androgén (férfi hormonokot) szintjét csökkentette, tehát mindkét inositol kulcsfontosságú a PCOS kezelésében.

  A BEE FERTILE kapszulában található inositolok segíthetnek leküzdeni a stresszt és a depressziót, de jótékonyan hathat az álmatlanságra is. A stressz a teherbeesés első számú lélektani akádályának számít, így fontos, hogy a szervezetünk minél több természetes anyaghoz jusson, amelyek segítenek megfékezni a stressz káros hatásait.

  D-vitaminhiány és PCOS – van összefüggés?

  Egy újabb kutatás eredményei azt mutatják, hogy a D-vitamin hiánya nagy mértékben hozzájárul a PCOS-el járó hormonzavarhoz, mivel maga a D-vitamin hormonszerű hatással van a női szervezetre, és többek között a petesejtek fejlődésében és érési folyamatában is szerepet játszik. De a D-vitamin legfontosabb szerepe az immunrendszer általános erősítése, amely közvetlenül hat az egész szervezet hormonális egyensúlyára.

  Policisztás ovárium szindróma kezelése természetes módon

  Az elmúlt pár évben a munkám során több ügyfelem is megtisztelt azzal, hogy végigkonzultálhattam velük a teherbeesésük teljes folyamatát. Az ő segítségükkel nemcsak rengeteg tapasztalatra tettem szert, hanem betekintést nyertem az orvosi leleteikbe, melyeket a rendszeres orvosi vizsgálatok után osztottak meg velem.

  Számos ügyfelem küzdött azzal a problémával, hogy a menstruációjuk rendszertelen volt, illetve huzamosabb ideig elmaradt. A rendszertelen menstruáció jele lehet a női szervezetben a hormonháztartás egyensúlyhiányának is, de a teherbeesést tekintve a fő gond a peteérés elmaradása szokott lenni. Azon ügyfeleim, akik rendszeresen végeztek peteérési tesztet vagy jártak ultrahangos ellenőrzésre, 3-5 hónap után tapasztalták azt, hogy a menstruációjuk és a peteérésük is rendszeressé vált.

  „Annyira gyenge volt a méhnyálkahártyám, hogy az orvosom szerint csak a lombik program tudott volna rajtunk segíteni, mivel a beültetéskor egy ragasztóanyaggal kenték volna be a méhnyálkahártyámát, hogy a megtermékenyített petesejt a méhben tudjon maradni. A kúra második hónapja után már a duplájára vastagodott a méhnyálkahártya, és a 4. hónapban már teherbe is estem, természetes úton. Most a 18. hétben vagyok.” Szilvia, Zólyom

  „Nem volt rendszeres a ciklusom, sem a peteérésem, és a hormonos kezelés helyett, gondoltam először kipróbálok inkább valamilyen természetes gyógymódot, így akadtam rá a méhpempőre. 3 havi adag kiszedése után már rendszeressé vált a menzeszem, de azt is tapasztaltam, hogy körülöttem mindenki kidőlt a náthától, csak én voltam egészséges. 2 hónappal ezután estem teherbe, eddig szerencsére minden nagyon jól megy.” Zsuzsanna, Észak-Komárom

  A sikeres kúra általában 3-6 hónapig tart

  A Bee Fertile ezzel együtt nem csodaszer, amely egy csapásra gyermekáldáshoz vezet. Azonban meglehet a maga helye és értékes szerepe a gyermekáldás elősegítésében. Ahhoz, hogy egy terhesség létrejöjjön, több szervnek kell kiszámíthatóan, óramű pontossággal működnie. A méhpempő természetes segítőtársként járulhat hozzá, hogy a szervek, a sejtek, a hormonok összjátéka épp megfelelő legyen.

  3 hónapos BEE FERTILE kúra (-10%)

   

  Fontos tudni, hogy a méhpempő hasonlóan az összes természetes alapú étrend-kiegészítőhöz, csak rendszeres használat után fejti ki jótékony hatását. Ügyfeleink visszajelzései alapján a BEE FERTILE kapszula minimum 3-6 havi folyamatos szedése után állt be a rendszeres menstruáció, húzódtak vissza az esetleges ciszták és számoltak be arról, hogy teherbe estek.

  Néhány tanulmány kivonata a méhpempő pozitív hatásáról a termékenységre

  2007-ben az Evid Based Complement Alternat Med. kimutatta, hogy a méhpempő hajlamos arra, hogy utánozza az emberi ösztrogént, hasonlóan a növényi fitoösztrogénekhez. Az ösztrogén elengedhetetlen az egészséges csontképződéshez és a génexpresszióhoz, továbbá létfontosságú az egészséges menstruációs ciklushoz. Ez a vizsgálat azt is kimutatta, hogy a vizsgált patkányokban a petesejtek nagyobb méretűek tudtak fejlődni.

  Egy Iránból kiinduló patkányvizsgálat, amely a Nemzetközi Fertilitási és Sterilitási folyóiratban jelent meg, megállapította, hogy a méhpempő „elősegíti a folliculogensis-t (a petesejt érése a petefészekben) és növeli a petefészek hormonszintjét…” Harminckét nőstény patkányt négy csoportba osztottak, három csoport napi 100, 200 vagy 400 mg méhpempőt kapott 14 napon keresztül. A méhpempőt fogyasztó csoportokban a patkányok az ösztradiol és a progeszteron szintjének emelkedését, a méh és petefészek súlyának növekedését, valamint az érett petesejtek jelentős növekedését figyelték meg.

  Van a méhpempőnek mellékhatása?

  A méhpempőnek nincs semmilyen mellékhatása, viszont allergiás reakciót válthat ki azoknál, akik allergiásak a méhcsípésre vagy bármilyen méhészeti termékre.

  Érdekel a véleményed

   Send this to a friend