• 100% természetes összetevők, 0% hormon

Minden, amit a trimeszterről tudni érdemes

Minden, amit a trimeszterről tudni érdemes

Minden, amit a trimeszterről tudni érdemes 1024 576 Bee-Well méhpempő kapszula

A terhességet az orvostudomány 3 jól különálló szakaszra, trimeszterekre osztja. Maga a terhesség átlagosan 40 hétig (280 napig) tart, ezt szokás 3×3 hónapos szakaszokra, harmadokra vagy más néven trimeszterekre osztani. Ez a három trimeszter biológiailag és érzelmileg is jól elkülöníthető egymástól, és mindegyik szakaszban megvan, hogy mire kell odafigyelni, hogy gond nélkül menjen végig a terhesség, és egészséges, életvidám baba születhessen.

Trimeszter 1

0. héttől a 13. hétig tart, az utolsó menstruációs periódus első napjával kezdődik és a 13. héten van az utolsó napja. A terhesség első 3 hónapja a nagy változások és az időnként szélsőséges érzelmek időszaka.

A nők többségén nem látszik az első pár héten, hogy teherbe estek, sőt, ők maguk sem tudnak róla, kizárólag a pozitív terhességi tesztből tudják meg az örömhírt. Vannak azonban nem is kevesen, akik a 4. héttől már reggeli rosszullétekkel küzdenek: hányás, hányinger, émelygés, ami akár a trimeszter 1 végéig is kitarthat.

Vannak, akik fáradtak, enerváltak lesznek, és jóval több alvásra van szükségük, mint a terhesség előtt. Nem véletlenül, az anya testének hormonháztartása, légzése, keringése, szívritmusa és anyagcseréje is alaposan megváltozik, alkalmazkodik az új helyzethez.

Az anya testén belül ebben az időszakban fejlődik ki a méhlepény, továbbá a köldökzsinóron keresztül ekkor alakul ki a kapcsolat a köldökzsinór és a méhlepény között, de a legfontosabb, hogy ez a központi idegrendszer kifejlődésének időszaka is, amihez kritikus tápanyag a B9-vitamin, más néven folsav.

A gerinc kialakulása a 8. hétig be is fejeződik (amikor még sok kismama nem is tud a terhességéről), ami azért kritikus, mert ekkor alakulhat ki a nyitott gerinc, ami a legsúlyosabb születéskori rendellenesség, és aminek kockázata szinte 100%-ig megszüntethető a megfelelő mennyiségben szedett folsavval (B9-vitamin).

Kockázatok csökkentése a trimeszter 1-ben

A szakemberek 800 mikrogramm folsavat (B9-vitamin) javasolnak fogyasztani már a fogantatás előtt 1 hónappal, természetesen a megfelelő étrenddel, amit ki lehet egészíteni folsavat tartalmazó magzatvédő vitaminnal.

Emellett kiemelten fontos tápanyag ebben az időszakban a magnézium, a cink, a réz, mert ezek az anyagok gondoskodnak a megfelelő sejtosztódásról, a beágyazódásról, így lényegesen csökkentik a vetélés kockázatát.

Az első trimeszter végére a magzat átlagosan 10 cm-es és kb. 30 grammossá fejlődik, akinek már van füle, orra, szeme, szíve, veséi, a belei is működésbe kezdenek. A magzatnak mindehhez sok tápanyagra és oxigénre van szüksége, ezért megnő a keringő vér mennyisége, és a méh vérellátottsága, ezért lesz fontos a vas a következő trimeszterben.

Miért fontos a D-vitamin szedése a gyermekvállalás tervezésétől?

A szakértők szerint a terhes nők gyakrabban szenvednek a D-vitamin hiányában, mint mások. A terhesség alatt elegendő D-vitamin bevitel fontos a magzat számára is, mivel serkenti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélben, és szabályozza a magzat csont mineralizációját (csontozat és a fogak kialakulása), szilárdságát.

A D-vitamin-hiány (hipovitaminózis) a terhesség alatt lassabb magzati növekedést és kisebb születési súlyt eredményezhet.A D-vitamin megfelelő bevitele statisztikailag szignifikánsan csökkentette a koraszülések és a terhesség alatti fertőzések előfordulását és a terhesség akut következményein túlmenően a D-vitamin hiány is komoly hatással lehet a gyermek életkori megbetegedésére.

Ez egy úgynevezett “Magzati programozás”, amikor a táplálkozási hiányosság következményeit általában felnőttkorban látják. A tanulmány szerzői, Dr. Prof. MUDr. Miroslav Šašinka és DrSc., Doc., MUDr Katarína Furková kijelentették, hogy a biológiai mechanizmusok „emlékezhetnek ”a korai magzati és újszülött tápanyagok anyagcsere-hatásaira, és a D-vitamin hiánya a terhesség alatt a hosszú távú (későbbi) egészségkárosodás alapját képezheti.

A D-vitamin hiánya jelentősen befolyásolja az agy fejlődését és más szerveket. Ez nemcsak az izom- és izomrendszer megfelelő fejlődését, hanem a krónikus betegségek (pl. kardiovaszkuláris, sclerosis multiplex, cukorbetegség, karcinóma) kialakulását is veszélyezteti.

Miért fontos a méhpempő szedése a trimeszter 1-ben?

A méhpempő egy a természetben előforduló szupertáplálék, a méhek által természetes úton előállított tápanyag, amelyet a méhek anyatejének is szoktak nevezni, mivel a méhkaptárban a lárvák tápanyagául szolgál életük első néhány napján.

A lárvák mellett a méhkirálynő is kizárólag méhpempőt fogyaszt egyedüli táplálékként egész élete során, és ennek köszönhetően akár 4-5 évig is elél, miközben a dolgozóméhek átlagosan csupán 20-40 napig élnek.

A méhpempő kb. 60-70% vizet, 9-18%-ban fehérjéket és aminosavakat, 11%-ban cukrokat, 4-8%-ban zsírsavakat, és rengeteg mikrotápanyagot tartalmaz. Annyira komplex anyag (jelenleg 150 biológialag aktív összetevője ismert), hogy még nincs teljesen feltérképezve minden összetevője, ez ügyben folyamatosak a tudományos kutatások.

Alapvetően rengeteg olyan anyagot tartalmaz, amiből az emberi szervezet könnyen készít hormonokat, olyat, amire éppen szüksége van (ösztrogént, tesztoszteront, progeszteront, inzulint). De a méhpempő nemcsak a gyógyhatásai miatt különleges, hanem azért is, mert rendkívül kis mennyiségben fordul elő a természetben, egy kaptár évente mindössze néhány 100 grammot képes belőle előállítani.

A méhpempő talán legfontosabb gyógyhatása, igazi különlegessége, hogy képes helyreállítani a szervezet hormonális egyensúlyát, mert éppen annak a hormonnak a termelődését serkenti, amelyikből kevesebbet állít elő a szervezet a szükségesnél. Emiatt kiválóan alkalmazható minden olyan helyzetben, amikor valamelyik hormon alacsonyt szintje okozza a problémákat, mint pl. meddőség esetén.

A méhpempő bizonyítottan hozzájárul az emberi szervezet hormonháztartásának egyensúlyához, így a rendszeres női menstruációs ciklushoz is, ami a teherbeeséshez elengedhetetlen. A tapasztalat azt mutatja, hogy a méhpempő hozzájárul a méhnyálkahártya megvastagodásához, ezzel segítve a megtermékenyített petesejt beágyazódását.

Serketőleg hat a luteinizáló hormonokra, amelyek a peteérés elérésében (és ezáltal a menstruációs ciklus szabályozásában) kulcsfontosságúak, illetve serkentik a progeszteron hormon előállítását is, amely a megtermékenyített petesejt megtartásában segít a terhesség első harmadában (trimeszter 1-ben). Ez különösen 35 év feletti hölgyek számára lehet fontos, mert a kor előrehaladtával szervezetük egyre kevesebbet állít elő ezekből a hormonokból.

Van a méhpempőnek mellékhatása?

A méhpempőnek nincs semmilyen mellékhatása, viszont allergiás reakciót válthat ki azoknál, akik allergiásak a méhcsípésre vagy bármilyen méhészeti termékre.

Fontos tudni, hogy a méhpempő hasonlóan az összes természetes alapú étrend-kiegészítőhöz, csak rendszeres használat után fejti ki jótékony hatását, az egész trimeszter 1 során javasolt, viszont a trimeszter 2-ben és 3-ban már nem.

További bőséges információt a méhpempőről itt találsz…

Trimeszter 2

14. héttől a 27. hétig tart, 14 héttel az utolsó menstruációs peridóus után kezdődik, és a terhesség 27. hetén van az utolsó napja.

A trimeszter 2 igazi megkönnyebbülést jelent sok kismama számára a trimeszter 1-hez képest. A reggeli rosszullétek nagyrészt elmúlnak, és helyette visszatér a már-már elveszettnek hitt energia, és életkedv is.

A 16-18. héttől már sokan kezdik érezni a magzat mozgását, továbbá a magzat belső szervei ekkorra már kialakultak. A trimeszter 2-ben alakul ki minden szerv és részlet, de még nem mind tökéletes. A magnézium ebben az időszakban is kiemelten fontos, mert megelőzi a görcsöket és a méhszáj kinyílását. A vas is fontos, mert ekkora az anya szervezetének raktárai kimerültek, ha nem pótolja tudatosan.

A trimeszter 2 végére a magzat átlagosan 35-40 cm-es és közel 1 kg. Hallása, ízlése és általában az érzékszervei rohamos fejlődésnek indulnak, pl. képes a hasfalon beszűrődő fény mennyiségét érzékelni és a külvilág zajait is, továbbá a neme is egyértelműen megmutatkozik.

Ha a második trimeszter végén egy baba megszületik, akkor már életképes, bár tüdeje még eléggé fejletlen, de az orvostudománynak köszönhetően nagyon jó esélyei vannak a túlélésre.

Mivel a kisbaba érzékszervei már sok mindent fognak a külvilágból, ezért a baba-mama kapcsolat is egyre szorosabbá válik, sőt, a papa-baba kapcsolat is elkezd kialakulni, pl. a papa hangjára mozgékonyabb lesz, vagy pedig a tenyeréhez simul belülről, amikor a mama hasára teszi a kezét. Sőt, a magzatvízen keresztül már kóstolgajta az anya által fogyasztott ételeket, ezért jó ha a kismama változatosan étkezik.

Trimeszter 3

28. héttől a 40. hétig tart, sokan ezt az időszakot tartják a legnehezebb időszaknak, ez a hízás ideje. A fejlődés tovább folytatódik, pl. a tüdő ekkor éri el a teljes fejlettségi fokát, és a baba is ekkor hízik a legnagyobb ütemben, ami gyakran az anya számára is megterhelő. Egyrészről hatalmasra nő a pocak, másrészről a baba étvágya növeli a kismamáét is, így ebben a szakaszban nem ritka a komoly hízás az anyukáknál.

A kisbaba a trimeszter végére 50-54 cm hosszúra és 3-3,5 kilogrammosra növekszik, és érzékei, érzékszervei, szervrendszerei már annyira fejlettek, hogy tökéletesen alkalmas a kinti életre. Az eddig aktív kisbabák viselkedése az utolsó hónapokban megváltozik: mivel nagy méretük miatt egyre kevesebb hely áll rendelkezésükre a pocakban, ritkábban mozognak, valamint erőteljes rúgásaikkal az édesanyának sokszor akár fájdalmat is okozhatnak.

Az utolsó hónapokban a legtöbb születésre készülő pici már fejjel lefelé fordul, illetve az utolsó pár héten (esetenként csak közvetlenül a szülés előtt) behelyezkedik a medenceüregbe. Ilyenkor a kismama hasa “leszáll“, vagyis szemmel láthatóan lejjebb ereszkedik. Ennek pozitív hatása azonnal érezhető: az édesanya ismét könnyebben kap levegőt, a gyomra ismét több ételt tud befogadni, és a lelke is örül, hogy végre közeledik a szülés.

Ekkor is fontos a vitaminok pótlása, de a folsav (B9-vitamin) már elhagyható, főleg mert a pluszban bevitt folsav növeli a kismama étvágyát, így jelentősen hozzá tud járulni a súlygyarapodáshoz.

Összességében a trimeszter 1 során javasolt tápanyagok a következők:

  • Folsav (B9-vitamin)
  • D3-vitamin (+K2-vitamin, amely nélkül a D3 nem tud felszívódni)
  • Méhpempő

A sikeres kúra általában 3-6 hónapig tart

A Bee Fertile ezzel együtt nem csodaszer, amely egy csapásra gyermekáldáshoz vezet. Azonban meglehet a maga helye és értékes szerepe a gyermekáldás elősegítésében. Ahhoz, hogy egy terhesség létrejöjjön, több szervnek kell kiszámíthatóan, óramű pontossággal működnie. A méhpempő természetes segítőtársként járulhat hozzá, hogy a szervek, a sejtek, a hormonok összjátéka épp megfelelő legyen.

3 hónapos BEE FERTILE kúra (-10%)

 

Fontos tudni, hogy a méhpempő hasonlóan az összes természetes alapú étrend-kiegészítőhöz, csak rendszeres használat után fejti ki jótékony hatását. Ügyfeleink visszajelzései alapján a BEE FERTILE kapszula minimum 3-6 havi folyamatos szedése után állt be a rendszeres menstruáció, húzódtak vissza az esetleges ciszták és számoltak be arról, hogy teherbe estek.

Érdekel a véleményed

    Kérem, bizonyítsa, hogy nem robot. Válassza ki a szívet.

    Send this to a friend