• 100% természetes összetevők, 0% hormon

Teherbeesés, termékenység elősegítése természetes módon

Teherbeesés elősegítésére, a meddőség kezelésére sokféle csodaszer, természetes anyag és gyógyszer létezik. E cikkben azokat szeretném neked megmutatni, amelyek bizonyítottan hatásosak, amit egyrészről tudományos kutatások, másrészről ügyfeleink visszajelzései igazolnak.

Miről lesz szó ebben a cikkben?

Mielőtt azonban belemennék ezen anyagok részletes bemutatásába, röviden vegyük végig, milyen biológiai folyamatok menne végbe a teherbeesés előtt és után, és a felsorolt természetes anyagok milyen fázisban, és hogyan tudnak segíteni.

Peteérés

Amikor egy kislány baba megszületik, kb. egymillió petesejtje van már “készenlétben” a petefészkeiben. Működésük a kamaszkorra beérő hormonrendszer hatására indul meg, addigra a petesejtek száma 300-400 ezerre csökken, amiből egy átlagos nőnek a változókorig kb. 400 petesejtje érik meg.

A női menstruációs ciklusnak alapvetően 4 jól különválasztható hormonális szakasza van, mint a négy évszak:

 • Menstruáció
 • Peteérés
 • Ovuláció
 • Luteális szakasz

A menstruációs vérzés általában 3-7 napig tart, és ilyenkor a legalacsonyabb a női hormonok szintje az egész ciklus során. A luteális szakasz végi nagyon magas progeszteron szint a menstruációs szakaszban lenullázódik, és a megvastagodott méhnyálkahártya menstruációs vérzés formájában távozik. Ezután kezdődik a peteérés vagy más néven follikuláris szakasz. Azért hívják így, mert ekkor kezdi termelni az agyalapi mirigy az FSH hormont (follikuláris stimuláló), amely a peteérésre készteti a petefészekben szunnyadó tüszőket, amelyek a petesejtet tartalmazzák.

Az érő tüszők hatására a petefészkek elkezdenek ösztrogént termelni (ami az egyik női hormon), amely hatására a méhnyálkahártya elkezd vastagodni, hogy ideális legyen a petesejt beágyazódásához. Ilyenkor az energiaszint és a libidó is megnő, sőt a kockázatvállalási hajlandóság is, a hölgyek sokkal extrovertáltabbak.

Ovuláció

Az ovuláció a domináns petesejt tüszőből való kiszabadulását jelenti, ez a ciklus fő eseménye és egyben a legrövidebb, mindössze 2-3 napig tartó szakasz. Egy ciklusban több petesejt kezd érni, amelyek közül csak egy, a domináns választódik ki arra, hogy teljesen megérjen, a többi elsorvad.

A fogantatás alfája és omegája a peteérés: muszáj, hogy a petesejt “helyben” legyen, és készen álljon arra, hogy megtermékenyüljön. A petefészekből kiszabadult sejtecske nagyjából egy napig él, ám a spermiumok 3-5 napig is “megbújhatnak” a hüvelyben, ugrásra készen, várva a peteérést – vagyis egy termékeny nap helyett inkább 4-5 napról kell beszélni.

Szabályos peteéréssel járó menstruációs ciklus esetén a petesejt a ciklus középső időszakában érik meg. Amint éretté válik, a 14. nap környékén bekövetkezik a tüszőrepedés, és kiszabadul a domináns petesejt. A peteérést követően az érett petesejt a petevezetékbe, majd a méhüregbe jut, és amennyiben nem történik megtermékenyítés, elpusztul, a méh nyálkahártyája pedig lecválik, és a menstruáció során távozik a szervezetből.

A peteérés időpontja az ovuláció 28 napos ciklusa (bár 25-31 napos is normálisnak számít) esetén a 14. napon valószínűsíthető. 28 napostól eltérő ciklusok esetén a menstruáció első napjától számolva 14 napot kapjuk meg a tüszőrepedés (valószínű) időpontját.

A peteérés élettani háttere

A menstruációs ciklus során mindössze néhány napos időszak számít termékenynek. Egy ciklusban csak egyetlen egy napon lehet teherbe esni (kivételek ritkán előfordulhatnak), mert a petesejt átlagos élettartama átlagosan 24 óra. Figyelembe véve, hogy a spermiumok akár több napon át életképesek, azt mondhatjuk, hogy az ovuláció előtt 72 órával kezdődően, és az ovulációt követő 24 órán belül a legnagyobb a teherbeesés esélye. A ciklus hosszától függően a peteérés egyénenként különböző napra eshet.

A 21 napnál rövidebb és 35 napnál hosszabb ciklus esetén nagy a valószínűsége, hogy nem történik ovuláció. A normális ciklus hónapról hónapra hasonló, hossza legalább 3, legfeljebb 5 hét és az ingadozás nem több mint egy hét.

40-hez közeledve a petesejtek mennyisége mellett azok minősége is romlani kezd. Habár a petesejtek teljes száma nem növelhető, kutatások igazolták, hogy minőségükön lehet természetes úton javítani, pl. folsavat, C-, D- és E-vitaminokat, antioxidánsokat, omega-3-at vagy méhpempőt tartalmazó étrend-kiegészítő szedésével.

További részleteket a peteérés élettani hátteréről itt találsz…

Meddőség

Az a pár minősül orvosi értelemben terméketlennek, aki 1 éven keresztül (35 év felett 6 hónap) heti 2-3 alkalommal közösül, és a nő nem esik teherbe. Ez jelenleg 10 párból 5-re igaz. Az esetek felénél nem a nőnél van a probléma, hanem a férfinél. Jelenleg elég gyakori a kevés illetve lusta sperma a szűk nadrág, sok ülés, elhízás, helytelen életforma eredményeként.

Az a tapasztalatom, hogy kb. 2-3 hónap sikertelen próbálkozás után a nők, főleg 30+ korosztály, elkezd szedni valamilyen vitamint.

A méhpempő jótékony hatással van férfi termékenységre is, mert a hormonrendszer kiegyensúlyozó hatása révén segít növelni a tesztoszteron szintet és a spermiumok gyorsaságát.

A leggyakoribb női meddőségi ok: a PCOS

A PCOS alapvetően belgyógyászati-endokrinológiai probléma, egy az egész szervezet érintő tünetegyüttes, amely során a női szervezetben túlteng az androgénnek nevezett férfi nemi hormon, ezáltal a petefészkek körül egy vastag burok képződik, ami megakadályozza, hogy a petefészek által létrehozott petesejt kilökődjön a petefészekből.

A petesejt megreked a petefészket körülvevő bevonatban és ezen petesejtek maradványaiból 2-8 milliméter átmerőjű ciszták képződnek, amelyek körbeveszik a petefészket, ezáltal tovább nehezítve az érett petesejt útját a megtermékenyülés felé. Nincs két ugyanolyan PCOS-es beteg, sajnos a tünetek és a laboratóriumi leletek is nagyon sokszínűek lehetnek, ezért a pontos diagnózis felállításához endokrinológiai és nőgyógyászati vizsgálatok szükségesek. A PCOS kialakulásának pontos okát az orvostudomány a mai napig nem ismeri, genetikai tényezőkre, környezeti hatásokra (stressz), mozgásszegény életmódra, túlsúlyra gyanakszik.

A PCOS-ben szenvedő hölgyeknél a menstruációs ciklus rendszertelenné válik vagy teljesen kimarad, egyes esetekben erős görcsök kisérik a tisztulást illetve a vérzés a normálistól erősebb vagy tovább tart. Általában a rendszertelen ciklus illetve a tervezett terhesség elmaradása szokott lenni a fő tünet, ami alapján felkeresik a hölgyek az orvosukat.

A PCOS nemcsak a teherbeesést akadályozza, hanem a már teherbe esett hölgyek 30-50%-nál az első trimeszterben vetélést okozhat.

A PCOS élettani hátteréről további hasznos információt itt találsz…

Myo-inozitol, és a DCI (D-chiro-inozitol) termékenységnövelő hatása

Az orvosok jelenleg Inofolic néven ismert szert adnak a PCOS-es pácienseknek, ami csak myo-inositolt tartalmaz. 2018-ban egy spanyol gyógyszeralapanyagokat forgalmazó cég szabadalmaztatott egy a myo-inositoltól sokkal hatékonyabb a myo-inositol és d-chiro-inositol megfelelő arányát tartalmazó mixet.

A BEE FERTILE egyik fő összetevője a méhpempőn kívül a Myo-inositol és D-Chiro-inositol keveréke, amelyek természetes alapú B-vitamin származékok, és amelyek jótékony hatással lehetnek az inzulin felvételre és erősíthetik a petefészkek műdödését és az ovulációt.

Rengeteg tanulmány foglalkozik a myo-inositol pozitív hatásával, de a legújabb kutatások szerint kétfajta inositol kombinációja a leghatásosabb a PCOS kezelésére. A Gynecologycal Endocrinolocy 2014-es tanulmánya rámutatott, hogy míg a Myo-inositol a petefészkek metabolizmus-profilját és működését javította a D-Chiro-Inositol az androgén (férfi hormonokot) szintjét csökkentette, tehát mindkét inositol kulcsfontosságú a PCOS kezelésében.

A BEE FERTILE kapszulában található mindkét inositol segíthet leküzdeni a stresszt és a depressziót, de jótékonyan hathat az álmatlanságra is. A stressz a teherbeesés első számú lélektani akádályának számít, így fontos, hogy a szervezetünk minél több természetes anyaghoz jusson, amelyek segítenek megfékezni a stressz káros hatásait.

Stressz

Az University of Louisville School of Public Health and Information Sciences által végzett kutatásból az derült ki, hogy a magas stresszint a nőknél jelentősen csökkenti a teherbeeés esélyét. A tanulmányban 400 nőt vizsgáltak, amely során 1-4-ig terjedő skálán rögzítették a napi stresszintjüket. Azok a nők, akik nagyon stresszesnek valották magukat az ovuláció alatt 40 %-al kisebb eséllyel estek teherbe, mint más, kevésbé stresszes időszakban. Ugyanígy, azok a nők, akik stresszebbnek vallották magukat, mint mások, 45%-al kisebb eséllyel lettek várandósak.

Ugyanez a személyes tapasztalatom is, főleg olyan hölgyeknél, akik vezetői pozícióban dolgoznak, amelyről köztudott, hogy nagyfokú stresszel jár. Az egyik legextrémebb példa egy olyan hölgy ismerősömé, aki nagy multicégek pénzügyi/gazdasági vezetőjeként dolgozott, ami kifejezetten stresszes munkakör (+ ritkán ér véget 8 órával) és 10 évig próbálkozott teherbe esni.

Kipróbált minden ismert és elérhető megoldást, végül a 8. év végén hozott egy döntést, visszalépett pénzügyessé, onnantól kezdve szigorúan csak 8 órát dolgozott, és “elkezdett élni”, az az sportolni, baráti társaságba és kultúrális eseményekre járni, családjával több időt tölteni. Még így is 1 évig tartott, mire annyira lenyugodott, hogy végül sikerült a teherbeesés és világra hozott egy teljesen egészséges kisfiút.

Teherbeesés, terhesség

A terhességet az orvostudmány 3 jól különálló szakaszra, trimeszterekre osztja. Maga a terhesség átlagosan 40 hétig (280 napig) tart, ezt szokás 3×3 hónapos szakaszokra, harmadokra vagy más néven trimeszterekre osztani. Ez a három trimeszter biológiailag és érzelmileg is jól elkülöníthető egymástól, és mindegyik szakaszban megvan, hogy mire kell odafigyelni, hogy gond nélkül menjen végig a terhesség, és egészséges, életvidám baba születhessen.

Trimeszter 1

0. héttől a 13. hétig tart, az utolsó menstruációs periódus első napjával kezdődik és a 13. héten van az utolsó napja. A terhesség első 3 hónapja a nagy változások és az időnként szélsőséges érzelmek időszaka.

A nők többségén nem látszik az első pár héten, hogy teherbe estek, sőt, ők maguk sem tudnak róla, kizárólag a pozitív terhességi tesztből tudják meg az örömhírt. Vannak azonban nem is kevesen, akik a 4. héttől már reggeli rosszullétekkel küzdenek: hányás, hányinger, émelygés, ami akár a trimeszter 1 végéig is kitarthat. Vannak, akik fáradtak, enerváltak lesznek, és jóval több alvásra van szükségük, mint a terhesség előtt. Nem véletlenül, az anya testének hormonháztartása, légzése, keringése, szívritmusa és anyagcseréje is alaposan megváltozik, alkalmazkodik az új helyzethez.

Az anya testén belül ebben az időszakban fejlődik ki a méhlepény, továbbá a köldökzsinóron keresztül ekkor alakul ki a kapcsolat a köldökzsinór és a méhlepény között, de a legfontosabb, hogy ez a központi idegrendszer kifejlődésének időszaka is, amihez kritikus tápanyag a B9-vitamin, más néven folsav.

A gerinc kialakulása a 8. hétig be is fejeződik (amikor még sok kismama nem is tud a terhességéről), ami azért kritikus, mert ekkor alakulhat ki a nyitott gerinc, ami a legsúlyosabb születéskori rendellenesség, és aminek kockázata szinte 100%-ig megszüntethető a megfelelő mennyiségben szedett folsavval.

Kockázatok csökkentése a trimeszter 1-ben

A szakemberek 800 mikrogramm folsavat (B9-vitamin) javasolnak fogyasztani már a fogantatás előtt 1 hónappal, természetesen a megfelelő étrenddel, amit ki lehet egészíteni folsavat tartalmazó magzatvédő vitaminnal. Emellett kiemelten fontos tápanyag ebben az időszakban a magnézium, a cink, a réz, mert ezek az anyagok gondoskodnak a megfelelő sejtosztódásról, a beágyazódásról, így lényegesen csökkentik a vetélés kockázatát.

Az első trimeszter végére a magzat átlagosan 10 cm-es és kb. 30 grammossá fejlődik, akinek már van füle, orra, szeme, szíve, veséi, a belei is működésbe kezdenek. A magzatnak mindehhez sok tápanyagra és oxigénre van szüksége, ezért megnő a keringő vér mennyisége, és a méh vérellátottsága, ezért lesz fontos a vas a következő trimeszterben.

Miért fontos a D-vitamin szedése a gyermekvállalás tervezésétől?

A szakértők szerint a terhes nők gyakrabban szenvednek a D-vitamin hiányában, mint mások. A terhesség alatt elegendő D-vitamin bevitel fontos a magzat számára is, mivel serkenti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélben, és szabályozza a magzat csont mineralizációját, szilárdságát. A D-vitamin-hiány (hipovitaminózis) a terhesség alatt a lassabb magzati növekedést és kisebb születési súlyt eredményezhet.

A D-vitamin megfelelő bevitele statisztikailag szignifikánsan csökkentette a koraszülések és a terhesség alatti fertőzések előfordulását és a terhesség akut következményein túlmenően a D-vitamin hiány is komoly hatással lehet a gyermek életkori megbetegedésére. Ez egy úgynevezett. “Magzati programozás”, amikor a táplálkozási hiányosság következményeit általában felnőttkorban látják. A tanulmány szerzői, Dr. Prof. MUDr. Miroslav Šašinka és DrSc., Doc., MUDr Katarína Furková kijelentették, hogy a biológiai mechanizmusok „emlékezhetnek ”a korai magzati és újszülött tápanyagok anyagcsere-hatásaira, és a D-vitamin hiánya a terhesség alatt a hosszú távú (későbbi) egészségkárosodás alapját képezheti.

A D-vitamin hiánya jelentősen befolyásolja az agy fejlődését és más szerveket. Ez nemcsak az izom- és izomrendszer megfelelő fejlődését, hanem a krónikus betegségek (pl. kardiovaszkuláris, sclerosis multiplex, cukorbetegség, karcinóma) kialakulását is veszélyezteti.

Trimeszter 2

14. héttől a 27. hétig tart, 14 héttel az utolsó menstruációs peridóus után kezdődik, és a terhesség 27. hetén van az utolsó napja.

A 16-18. héttől már sokan kezdik érezni a magzat mozgását, továbbá a magzat belső szervei ekkorra már kialakultak. A trimeszter 2-ben alakul ki minden szerv és részlet, de még nem mind tökéletes. A magnézium ebben az időszakban is kiemelten fontos, mert megelőzi a görcsöket és a méhszáj kinyílását. A vas is fontos, mert ekkora az anya szervezetének raktárai kimerültek, ha nem pótolja tudatosan.

A trimeszter 2 végére a magzat átlagosan 35-40 cm-es és közel 1 kg. Hallása, ízlése és általában az érzékszervei rohamos fejlődésnek indulnak, pl. képes a hasfalon beszűrődő fény mennyiségét érzékelni és a külvilág zajait is, továbbá a neme is egyértelműen megmutatkozik.

Trimeszter 3

28. héttől a 40. hétig tart, sokan ezt az időszakot tartják a legnehezebb időszaknak, ez a hízás ideje. A fejlődés tovább folytatódik, pl. a tüdő ekkor éri el a teljes fejlettségi fokát, és a baba is ekkor hízik a legnagyobb ütemben, ami gyakran az anya számára is megterhelő. Egyrészről hatalmasra nő a pocak, másrészről a baba étvágya növeli a kismamáét is, így ebben a szakaszban nem ritka a komoly hízás az anyukáknál.

A kisbaba a trimeszter végére 50-54 cm hosszúra és 3-3,5 kilogramosra növekszik, és érzékei, érzékszervei, szervrendszerei már annyira felettek, hogy tökéletesen alkalmas a kinti életre. Az eddig aktív kisbabák viselkedése az utolsó hónapokban megváltozik: mivel nagy méretük miatt egyre kevesebb hely áll rendelkezésükre a pocakban, ritkábban mozognak, valamint erőteljes rúgásaikkal az édesanyának sokszor akár fájdalmat is okozhatnak.

További részleteket a trimeszter élettani hátteréről és a kockázatok csökkentéséről itt találsz…

A méhpempő termékenységnövelő hatása

A méhpempő egy a természetben előforduló szupertáplálék, a méhek által természetes úton előállított tápanyag, amelyet a méhek anyatejének is szoktak nevezni, mivel a méhkaptárban a lárvák tápanyagául szolgál életük első néhány napján. A lárvák mellett a méhkirálynő is kizárólag méhpempőt fogyaszt egyedüli táplálékként egész élete során, és ennek köszönhetően akár 4-5 évig is elél, miközben a dolgozóméhek átlagosan csupán 20-40 napig élnek.

A méhkirálynő mérete jóval nagyobb a többi méhétől és súlyának 2,5-szeresét rakja le naponta petékben. Ez a statisztika is rámutat arra, hogy a méhpempő olyan természetes tápanyagok sokaságát rejti magában, amelyek a méhek szaporodásához elengedhetetlenek, és hasonló módon hatnak az emberi szervezetre is.

A méhpempő egyértelműen a legerősebb természetes termékenység fokozó!

A méhpempő termékenységre kifejtett pozitív hatása (mind nőknél, mind férfiaknál egyaránt) már tudományosan is elismert, nem kevés szülész/nőgyógyász szakorvos ajánlja a fogyasztását pácienseinek, mint pl. Dr. Vozár György és Dr. Valasik Szonja, akik folyamatosan tesztelik méhpempő alapú termékeinket pácienseik körében.

A méhpempő kb. 60-70% vizet, 9-18%-ban fehérjéket és aminosavakat, 11%-ban cukrokat, 4-8%-ban zsírsavakat, és rengeteg mikrotápanyagot tartalmaz. Annyira komplex anyag (jelenleg 150 biológialag aktív összetevője ismert), hogy még nincs teljesen feltérképezve minden összetevője, ez ügyben folyamatosak a tudományos kutatások.

Alapvetően rengeteg olyan anyagot tartalmaz, amiből az emberi szervezet könnyen készít hormonokat, olyat, amire éppen szüksége van (ösztrogént, tesztoszteront, progeszteront, inzulint). De a méhpempő nemcsak a gyógyhatásai miatt különleges, hanem azért is, mert rendkívül kis mennyiségben fordul elő a természetben, egy kaptár évente mindössze néhány 100 grammot képes belőle előállítani.

A méhpempő képes helyreállítani a szervezet hormonális egyensúlyát

A méhpempő talán legfontosabb gyógyhatása, igazi különlegessége, hogy képes helyreállítani a szervezet hormonális egyensúlyát, mert éppen annak a hormonnak a termelődését serkenti, amelyikből kevesebbet állít elő a szervezet a szükségesnél. Emiatt kiválóan alkalmazható minden olyan helyzetben, amikor valamelyik hormon alacsonyt szintje okozza a problémákat, mint pl. meddőség esetén.

A méhpempő bizonyítottan hozzájárul az emberi szervezet hormonháztartásának egyensúlyához, így a rendszeres női menstruációs ciklushoz is, ami a teherbeeséshez elengedhetetlen. A tapasztalat azt mutatja, hogy a méhpempő hozzájárul a méhnyálkahártya megvastagodásához, ezzel segítve a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Serketőleg hat a luteinizáló hormonokra, amelyek a peteérés elérésében (és ezáltal a menstruációs ciklus szabályozásában) kulcsfontosságúak, illetve serkentik a progeszteron hormon előállítását is, amely a megtermékenyített petesejt megtartásában segít a terhesség első harmadában (trimeszter 1-ben). Ez különösen 35 év feletti hölgyek számára lehet fontos, mert a kor előrehaladtával szervezetük egyre kevesebbet állít elő ezekből a hormonokból.

Teherbeesés a méhpempő segítségével: tapasztalatok összegezve

Az elmúlt pár évben a munkám során több ügyfelem is megtisztelt azzal, hogy végigkonzultálhattam velük a teherbeesésük teljes folyamatát. Az ő segítségükkel nemcsak rengeteg tapasztalatra tettem szert, hanem betekintést nyertem az orvosi leleteikbe, amelyeket a rendszeres orvosi vizsgálatok után osztottak meg velem.

Számos ügyfelem küzdött rendszertelen menstruációval, illetve huzamosabb ideig elmaradásával. A rendszertelen menstruáció jele lehet a női szervezetben a hormonháztartás egyensúly hiányának is, de a teherbeesést tekintve a fő gond a peteérés elmaradása szokott lenni. Azon ügyfeleim, akik rendszeresen végeztek peteérési tesztet vagy jártak ultrahangos ellenőrzésre, 3-5 hónap után tapasztalták azt, hogy a menstruációjuk és a peteérésük is rendszeressé vált.

„Annyira gyenge volt a méhnyálkahártyám, ezért az orvosom szerint csak a lombik program tudott volna rajtunk segíteni, mivel a beültetéskor egy ragasztóanyaggal kenték volna be a méhnyálkahártyámát, hogy a megtermékenyített petesejt a méhben tudjon maradni. A kúra második hónapja után már a duplájára vastagodott a méhnyálkahártya, és a 4. hónapban már teherbe is estem, természetes úton. Most a 18. hétben vagyok.” Szilvia, Zólyom

„Nem volt rendszeres a ciklusom, sem a peteérésem, és a hormonos kezelés helyett, gondoltam először kipróbálok inkább valamilyen természetes gyógymódot, így akadtam rá a méhpempőre. 3 havi adag kiszedése után már rendszeressé vált a menzeszem, de azt is tapasztaltam, körülöttem mindenki kidőlt a náthától, csak én voltam egészséges. 2 hónappal ezután estem teherbe, eddig szerencsére minden nagyon jól megy.” Zsuzsanna, Észak-Komárom

Van a méhpempőnek mellékhatása?

A méhpempőnek nincs semmilyen mellékhatása, viszont allergiás reakciót válthat ki azoknál, akik allergiásak a méhcsípésre vagy bármilyen méhészeti termékre.

A méhpempő hasonlóan az összes természetes alapú étrend-kiegészítőhöz, csak rendszeres használat után fejti ki jótékony hatását. Ügyfeleink visszajelzései alapján a BEE FERTILE kapszula 3-6 havi folyamatos szedése után állt be a rendszeres menstruáció és peteérés, húzódtak vissza az esetleges ciszták és számoltak be arról, hogy teherbe estek.

További bőséges információt a méhpempőről itt találsz…

Folsav termékenységnövelő hatása

Egyetlen leendő anyának sem szabad alábecsülni a vitaminok és természetes tápanyagok bevitelét a szervezetbe. Az egyik ilyen tápanyag kétségtelenül a folsav. És miért olyan fontos?

Folsav a szervezet számára nélkülözhetetlen B-vitamin. Elsősorban a leveles zöldségekben, például spenótban, spárgában, brokkoliban vagy kelbimbóban található természetes formában. A főzés vagy bármilyen hőkezelés folyamán viszont a folsav nagy része felbomlik.

A folsav különösen szükséges a terhesség előtt és alatt, mivel csökkenti a veleszületett idegrendszeri betegségek, és a nyitott gerinc kockázatát. Tudományosan bizonyított, hogy a terhesség alatti elégtelen folsav-bevitel esetén fokozott a vetélés, a placentális leválás és a fejlődési rendellenességek kockázata. A folsavhiány szintén hozzájárulhat a meddőséghez.

A folsav szerepe a fogamzás előtt

Ha gyermekáldást tervezel, tanácsos a fogamzás előtt három hónappal növelni a folsav bevitelét. A gerinc kialakulása a 8. hétig be is fejeződik (amikor még sok kismama nem is tud a terhességéről), ami azért kritikus, mert ekkor alakulhat ki a nyitott gerinc, ami a legsúlyosabb születéskori rendellenesség, és aminek kockázata szinte 100%-ig megszüntethető a megfelelő mennyiségben szedett folsavval!

A folsav fontossága a terhesség alatt

A magzat növekedését és fejlődését leginkább a sejtosztódás határozza meg, ezért ilyenkor a megfelelő mennyiségű folsav bevitele rendkívül fontos. A folsav ajánlott napi adagjának rendszeres alkalmazása 50%-kal csökkentheti a veleszületett fejlődési zavarok kockázatát, viszont a fokozott folsav használatának kockázata nem bizonyított. Mivel ez a vitamin vízben oldódik, a feleslege kiválasztódik a vizeletben a szervezetből, emiatt szükséges táplálékkiegészítőkkel pótolni.

D3-vitamin termékenységnövelő hatása

A D-vitaminnak (kolekalciferol) kétféle típusa van, D2 és a D3, amely valójában hormonszerű előanyag. Biológiai szempontból a D3-vitamin az aktívabb, ezért az emberi szervezet számára fontosabb. A napfény UV-B sugárzásának hatására a bőrben 7-dehidrokoleszterolból alakul ki.

Több élettani folyamatban is kritikus szerepet játszik, pl. elengedhetetlen:

 • a csontképződéshez, valamint a csontanyagcseréhez,
 • a kalcium-anyagcsere szabályozásához (D3-vitamin nélkül nem képes beépülni a csontokba),
 • az immunrendszer működéséhez,
 • és bizonyos daganatos betegségek megelőzéséhez.

Március és október között a D3-vitamin megfelelő szintjét a szervezetben a napon töltött idővel tudjuk szabályozni (kb. 15 perc elég), míg ezen időszakon kívül a D3-vitamin pótlása javasolt. A legfontosabb vitamin, amit külön pótolni érdemes, olyannyira fontos a szervezetünk számára.

Ráadásul kevesen tudják, hogy a napi tisztálkodással kimossuk a bőrünkből, ezért a modern embernek jóval több D3-vitaminra van szüksége, mint őseinknek, akik nem ismerték a meleg vizet, a szappant és a tusfürdőt. Szintén kevesen tudják, hogy a napkrémek, olajok gátolják a D3-vitamin képződését.

A D3-vitamin a férfiak és nők termékenységét egyaránt fokozza, férfiaknál a tesztoszteron szintet is emeli. Endometriózis, PCOS estén is hatásos, ahogy csökkenti a terhesség alatt kialakuló inzulinrezisztenciát és a koraszülés esélyét is.

Miért fontos a D3-vitamin szedése a gyermekvállalás tervezésétől?

Szakértők szerint a terhes nők gyakrabban szenvednek a D3-vitamin hiányában, mint mások. A terhesség alatt elegendő D-vitamin bevitel létkérdés a magzat számára is, mivel serkenti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélben, és szabályozza a magzat csont mineralizációját, szilárdságát. A D3-vitamin-hiány (hipovitaminózis) a terhesség alatt a lassabb magzati növekedést és kisebb születési súlyt eredményezhet.

A D3-vitamin megfelelő bevitele statisztikailag szignifikánsan csökkenti a koraszülések és a terhesség alatti fertőzések előfordulását és a terhesség akut következményein túlmenően a D3-vitamin hiány is komoly hatással lehet a gyermek életkori megbetegedésére. Ez egy úgynevezett “Magzati programozás”, amikor a táplálkozási hiányosság következményeit általában felnőttkorban látják. A tanulmány szerzői, Dr. M. Šašinka és Dr. K. Furková kijelentettek, hogy a biológiai mechanizmusok „emlékezhetnek ”a korai magzati és újszülött tápanyagok anyagcsere-hatásaira, és a D-vitamin hiánya a terhesség alatt a hosszú távú (későbbi) egészségkárosodás alapját képezheti.

A D3-vitamin hiánya jelentősen befolyásolja az agy fejlődését és más szerveket. Ez nemcsak az izom- és izomrendszer megfelelő fejlődését, hanem a krónikus betegségek (pl. Kardiovaszkuláris, sclerosis multiplex, cukorbetegség, karcinóma stb.) kialakulását is veszélyezteti.

Forrás: Prof. MUDr. Miroslav Šašinka, DrSc., Doc., MUDr. Katarína Furková, CSc.: Slnečný vitamín – pandémia nedostatku vitamínu D

K2-vitamin termékenységnövelő hatása

A K2-vitamin legfontosabb szerepe a szervezetben aktivizálni olyan fehérjéket, amelyek azért felelősek, hogy a kalcium oda épüljön be, ahová szükséges (elsősorban a csontokba és fogakba), és ne oda, ahol árt (vesék, erek, izületek). Több tanulmány is igazolja, a K2-vitamin fogyasztással arányosan csökken a koszorúér-elmeszedés és a csontritkulás előfordulása, míg a kalcium fogyasztással egyenes arányban nő ezek száma, de csak a K2-vitamin hiánya esetén.

Ha elegendő K2-vitamint fogyasztunk, akkor az egészséges mértékűnek tartott kalciumfogyasztás töredéke mellett is jóval több kalciumhoz jut mind a kismama, mind a magzat szervezete.

A K2-vitamin pótlása azért is fontos, mert őseinkkel ellentétben ma már alig eszünk K2-ben dús táplálékot: füvet legelő állatok csontveleje, agya, belsőségei, zsigerek.

Fontos tudni, a méhpempő hasonlóan az összes természetes alapú étrend-kiegészítőhöz, csak rendszeres használat után fejti ki jótékony hatását. Ügyfeleink visszajelzései alapján a BEE FERTILE kapszula minimum 3-6 havi folyamatos szedése után állt be a rendszeres menstruáció, húzódtak vissza az esetleges ciszták és számoltak be arról, hogy teherbe estek.

  Kérem, bizonyítsa, hogy nem robot. Válassza ki a személyautót.

  Send this to a friend